آزمایش کاریوتایپ (Karyotyping test) چیست؟
آزمایش کاریوتایپ نوعی آزمایش ژنتیکی است که اندازه، شکل و تعداد کروموزوم های نمونه سلولی مورد نظر را بررسی میکند. درواقع، کروموزوم ها در انسان حاوی دو رشتهی بسیار در هم تنیده DNA میباشند. بخشی از این دو رشتهی DNA حاوی جایگاههایی به نام ژن میباشد. ژن ها مبنای بروز و توراث صفات هستند به نحوی که ظاهر شما و نحوه عملکرد بدن شما را کنترل میکنند. در صورت بروز هرگونه مشکلی در این ژن ها ممکن است یک یا چند فرایند حیاتی در بدن مختل شده و به دنبال آن بیماری های ژنتیکی ایجاد شود.
هر فرد کروموزومهای خود را از والدین خود به ارث می برد. به طور معمول، عمده سلولهای شما (به جز سلول های تخمک و اسپرم) دارای مجموعه ای از 46 کروموزوم است. در انسان، این کروموزومها به شکل 23 جفت یافت می شوند که 23 کروموزوم از طریق اسپرم پدر و 23 کروموزوم دیگر از طریق تخمک مادر به ارث می رسند. 22 جفت از این کروموزومها در هر دو جنس زن و مرد کاملاً مشابه هستند و به آنها کروموزوم های غیر جنسی یا اتوزوم گفته میشود. یک جفت باقی مانده در بین دو جنس زن و مرد متفاوت بوده و در زنان سالم به صورت دو کروموزوم X دیده میشود، مردان سالم نیز یک کروموزوم X و یک کروموزوم Y را در سلول های خود حمل میکنند. بنابراین، نوع کروموزوم های جنسی (خصوصا کروموزوم Y در انسان) عامل تعیین جنسیت هستند؛ به این ترتیب که افراد مونث وضعیت 46,XX و افراد مذکر وضعیت46,XY دارند.
کروموزومها در حالت عادی در درون سلولها قابل مشاهده نیستند و تنها در زمان تقسیم سلول پدیدار می شوند؛ پس از آن مجدداً به حالت غیر قابل مشاهده در می آیند. در فرآیند آزمایش کاریوتایپ، براساس نوع نمونه گرفته شده، ابتدا سلولهای هدف تحریک به رشد و تکثیر می شوند. پس از حصول تعداد مطلوب، سلولهای درحال تکثیر را در مرحلهای ویژه از فرایند تقسیم سلولی متوقف میکنند و از سلولها، گسترههای کروموزومی رنگ شده تهیه میشود. این گستره ها پس از تصویر برداری در کنار یکدیگر مرتب می شوند. این ترتیپ کروموزومها در کنار یکدیگر را کاریوتایپ می نامند.
مزیت انجام آزمایش کاریوتایپ (Karyotyping test) چیست؟
با انجام این آزمایش و تشخیص اختلال کروموزومی، انتخاب مسیر صحیح پیشگیری و درمان برای پزشک فراهم میگردد. در زمینه تشخیص بیماری ژنتیکی قبل از تولد و بررسی سلامت جنین این امکان وجود دارد که در صورت وجود اختلالات ژنتیکی و در مواردی خاص، پس از طی مراحل قانونی از تولد نوزاد مبتلا به بیماری جلوگیری نمود.
برای بررسی نتایج آزمایش کاریوتایپ حتما به پزشک متخصص یا مشاور ژنتیک مراجعه کنید. توجه به این نکته ضروری است که در برخی مواقع ممکن است کاریوتایپ در شناسایی نوع بیماری مفید واقع نشود. برای مثال گاهی اوقات تغییرات کروموزومی در مقیاسی نیست که با انجام کاریوتایپ تشخیص داده شود یا بیماری فرد یک بیماری ژنی باشد که تشخیص آن با استفاده از روش های دیگر امکانپذیر است.
آزمایش کاریوتایپ (Karyotyping test) چند نوع دارد؟
درواقع از نظر تئوری، انجام کاریوتایپ قابل اجرا بر روی هر گونه سلولی که قابلیت تکثیر دارد، میباشد؛ هرچند که این فرآیند در برخی از موارد چندان سخت است که انجام آن را محدود یا غیر ممکن میسازد. در حال حاضر، براساس اهداف و کاربردهای آزمایشگاهی، روش های متداول متفاوتی جهت بررسی کاریوتایپ وجود دارد که در ادامه به برخی از این موارد اشاره میکنیم:
- کاریوتایپ خون
آزمایش کاریوتایپ خون، اغلب برای تشخیص بیماری های ژنتیکی که در اثر اختلالات کروموزومی ایجاد می شوند، به کار میرود. اما با توجه به تشخیص پزشک و وجود سابقه خانوادگی در ابتلا به ناهنجاری های ژنتیکی و ازدواج خویشاوندی، این آزمایش برای بررسی های پیش از ازدواج و پیش از بارداری نیز انجام میشود. انجام آزمایش کاریوتایپ، جهت تشخیص علت ابهامات جنسی و ناباروری در مردان یا علل ابهامات جنسی و سقط های مکرر در زنان، بسیار رایج است. در این روش خونگیری (خون وریدی) با سرنگ انجام میشود.
- کاریوتایپ مایع آمنیوتیک
آزمایش کاریوتایپ مایع آمنیوتیک، اغلب به منظور تشخیص ناهنجاری ژنتیکی قبل از تولد و بررسی سلامت جنین توسط پزشک درخواست داده میشود. در این روش، پزشک با یک سوزن بلند، مقدار کمی مایع آمنیوتیک را از بدن شما خارج میکند تا با استفاده از آن، نمونهای را از سلولهای آزاد بدن فرزندتان به دست آورد. مایع آمنیوتیک، مایعی است که جنین در رحم توسط آن احاطه شده است. سلولهای جنین در آزمایشگاه، پس از تکثیر، مورد بررسی قرار میگیرند و نتایج آن نشان میدهد که آیا فرزندتان به برخی از مشکلات ژنتیکی وابسته به کروموزوم دچار است یا خیر.
نمونه گیری آمنیوسنتز عمومأ بین 15 تا 20 هفتگی (در ایران حدود هفته 16) بارداری، به منظور بررسی کاریوتایپ جنین انجام میشود. از جمله عوارض بالقوه نمونه گیری آمنیوسنتز، احتمال سقط جنین (حدود 5/0–1 درصد) است، هرچند که این احتمال از شرایط نمونه گیری پرزکوریونی (CVS) کمتر است. درواقع، از هر 200 زن، یک زن سقط جنین را بعد از نمونه گیری آمنیوسنتز تجربه می کند.
- کاریوتایپ پرزهای جفتی (CVS)
همچون بررسی کاریوتایپ سلولی جنین با استفاده از نمونه گیری آمنیوسنتز، آزمایش کاریوتایپ CVS، اغلب به منظور بررسی احتمال تغیرات بالقوه کروموزومی در جنین درحال رشد، انجام می گردد.
در این نوع آزمایش، پزشک با استفاده از یک سوزن بلند، نمونه کوچکی از سلولهای فرزندتان را از پرزهای جفتی خارج میکند. پرزهای جفتی، بافتهایی در جفت و اندامی هستند که در رحم برای تغذیه جنین در حال رشد، تشکیل میشوند. پس از جداسازی بافت مادر از سلولهای جنینی، این سلولها در آزمایشگاه مورد بررسی قرار میگیرند و نتایج آن میتواند نشان دهد که آیا فرزندتان به سندروم داون (تریزومی21)، سندروم ادوارد (تریزومی18)، سندروم پاتائو (تریزومی13) و یا سایر مشکلات ژنتیکی دچار است یا خیر.
اگر پزشک انجام این آزمایش را برای شما توصیه کرد، میتوانید آن را بین 10 تا 13 هفتگی بارداری انجام دهید. احتمال سقط جنین پس از انجام این آزمایش وجود دارد. درواقع، از هر 100زن، یک زن این مسئله را متاسفانه تجربه میکند. همچنین، ممکن است CVS خطرهایی برای فرزندتان به همراه داشته باشد؛ بنابراین، پزشک باتوجه به مستندات علمی بارداری شما، تنها در زمان مقتضی توصیه به انجام این آزمایش می کند.
- کاریوتایپ مغز استخوان (BM)
گاهی اوقات در برخی اختلالات نیازمند بررسی مغز استخوان هستیم و در این بررسی تهیه کاریوتایپ از این سلولها می تواند به شناسایی نوع خاصی از سرطان یا اختلالات خونی کمک کند. در این آزمایش به شما مادهای بیحسکننده تزریق میشود و سپس پزشک به کمک یک سوزن مخصوص از استخوان شما نمونه تهیه می کند. مغز استخوان بافت نرم و اسفنجی شکلی است که در داخل نوع ویژهای از استخوان ها یافت میشود. بیشتر نمونه های مغز استخوان به منظور بررسی موارد زیر مورد استفاده قرار می گیرد:
– ارزیابی پیش آگهی های مربوط به سرطان خون، تشخیص اختلال کروموزومی و رده بندی انواع سرطان خون
– بررسی تاثیر درمان های انجام شده
– بررسی میزان پیشرفت بیماری
- کاریوتایپ بافت جنین سقط شده
آزمایش کاریوتایپ بافت جنین سقط شده، اغلب به منظور تشخیص دلیل کروموزومی احتمال بیماری یا سقط جنین انجام می پذیرد.
در برخی موارد، آزمایش کاریوتایپ، بر روی نمونه جفت (به عنوان جایگزینی از جنین سقط شده) انجام میشود. اما امروزه این مطلب اثبات شده است که وضعیت ژنتیکی جفت ممکن است کاملا با جنین متفاوت باشد. بنابراین بررسی وضعیت کروموزومی جفت ضرورتا نمی تواند به عنوان جایگزینی برای انجام کاریوتایپ در جنین سقط شده در نظر گرفته شود. انجام آزمایش کاریوتایپ بر روی جنین سقط شده، نه تنها در زمینه بررسی های آماری اهمیت دارد، بلکه می تواند تاثیر بسزایی بر تصمیم والدین برای بارداری های آینده داشته باشد. در صورتی که یک ناهنجاری کروموزومی در جنین تشخیص داده شود، مشاور ژنتیک همراه با متخصص ژنتیک می توانند میزان احتمال خطر عود مجدد مرده زایی را برای والدین تخمین بزنند.
در صورتی که تغییرات کروموزومی غیر طبیعی در جنین سقط شده تشخیص داده شود، عموما بررسی کاریوتایپ والدین نیز ضرورت پیدا می کند. تنها در این صورت است که می توان میزان خطر عود مجدد را در چنین والدینی تعیین کرد. باید توجه نمود که بررسی کاریوتایپ بر روی یک جنین سقط شده باید در سریعترین زمان ممکن انجام شود، زیرا ممکن است در اثر زمان مرگ، عدم قابلیت تکثیر سلولهای جنینی و کاهش کیفیت کاریوتایپ را شاهد باشیم. در چنین مواردی، حتی ممکن است میزان ناهنجاریهای کروموزومی در جنین، از آنچه که در حقیقت بوده است، بیشتر برآورد شود. در مواردی که کاریوتایپ بر روی نمونه بافتی به دست آمده از جنین سقط شده انجام می گیرد، نمونه DNA جنین باید جهت بررسیهای احتمالی بعدی نظیر توالییابی DNA در آینده نگهداری شود.
در نهایت اینکه، بررسی کروموزومی جنین سقط شده می تواند برای والدین حامل جابجاییهای کروموزومی حیاتی باشد. زیرا به آنها کمک می کند تا بهترین گزینه را برای کمک به بارداریهای بعدی انتخاب کنند. استفاده از روش های کمکی بارداری می توانند استرس سقط مکرر یا تولد نوزاد مبتلا به ناهنجاری کروموزومی را در این زوجها کاهش دهند، و یا در مواردی تنها گزینه موجود برای باروری آنها باشند.
چه هنگامی انجام آزمایش کاریوتایپ (Karyotyping test) ضروری است؟
انجام آزمایش کاریوتایپ برای تشخیص ناهنجاری ژنتیکی که در اثر اختلال کروموزومی ایجاد می شوند، ضروری است. متخصص ژنتیک، در صورت وجود هر یک از شرایط زیر، ابتدا شرایط بالینی، علائم و سابقه خانوادگی در ابتلا به بیماری را مورد بررسی قرار داده و در صورت لزوم، انجام آزمایش کاریوتایپ را توصیه می کند:
- نتایج غیر طبیعی در غربالگری، سونوگرافی و NIPT در دوران بارداری؛
- اختلالات باروری، ناباروری، مرده زایی؛
- سقط های مکرر و خود به خودی؛
- آمنوره (فقدان قاعدگی یا عدم خونریزی ماهیانه)؛
- وجود علائم بالینی مبنی بر عقب ماندگی ذهنی و بعضأ جسمی؛
- ابهام جنسی و یا تاخیر بلوغ؛
- کوتاهی قد و تاخیر در رشد؛
- سابقه دارا بودن جنین یا فرزند مبتلا به اختلال کروموزومی؛
- والدین ناقل بیماری ژنتیکی در اثر اختلال کروموزومی؛
- وجود نشانههای مرتبط با موزائیسم کروموزومی
- کاهش تعداد یا فقدان اسپرم در مردان؛
- بیماری های ژنتیکی مرتبط با شکست کروموزومی، حذف شدگی، مضاعف شدگی یا جا به جایی کروموزومی؛
- سرطان خون با علل ناشی از اختلالات کروموزومی؛
- در مواردی که زوجین، نیاز به انجام IVF دارند.
در برخی موارد، ممکن است پزشک بر اساس نتایجی که از سایر آزمایشات تخصصی به دست میآید، انجام آزمایش کاریوتایپ را نیز توصیه نماید. به عنوان مثال در صورت نیاز به اهدای تخمک و اسپرم، قبل از اهدای اسپرم در آقایان و پیش از اهدای تخمک در خانمها ممکن است پزشک جهت بررسی دقیقتر کروموزومها و وضعیت ژنتیکی اهدا کننده، آزمایش کاریوتایپ را نیز درخواست نماید.
آزمایش کاریوتایپ (Karyotyping test) چه بیماری هایی را تشخیص می دهد؟
تغییر در تعداد یا ساختار کروموزومها می تواند باعث بروز اختلال کروموزومی و ایجاد برخی از بیماری های ژنتیکی، عقب ماندگی های ذهنی و جسمی، مشکلات نازایی و سقط مکرر، ناباروری در مردان، ابهام جنسی و بدخیمی های خونی و سرطان ها شود. بنابراین با آزمایش کاریوتایپ و بررسی کروموزومی در آزمایشگاه ژنتیک، امکان تشخیص ناهنجاری ژنتیکی به راحتی فراهم میشود.
هرگونه تغییر تعداد کروموزوم از حالت طبیعی (شامل 46 کروموزوم جنسی و غیر جنسی)، سبب تغییرات تعدادی کروموزومی شده و می تواند منجر به بروز مشکلات متعددی در سلامت و رشد فرد گردد. در موارد ساختاری، بخشی از یک یا چند کروموزوم دچار تغییر و دگرگونی می گردد.
برخی از ناهنجاری های کروموزومی که به کمک این آزمایش تشخیص داده می شوند، عبارتند از:
- سندروم داون یا تریزومی 21: افراد مبتلا به این سندرم، در بیشتر موارد دارای یک کروموزوم 21 اضافی کامل هستند یا به عبارت دیگر دارای سه کروموزوم 21 می باشند. این ناهنجاری کروموزومی موجب بروز نوعی عقب ماندگی ذهنی به نام سندروم داون (به نام مونگولیسم نیز شناخته میشود) میگردد.
- سندروم ادوارد یا تریزومی 18: وجود یک کروموزوم 18 اضافی موجب بروز این بیماری میشود. شیوع این بیماری در دختران سه برابر پسرها است. میکروسفالی،لب شکری، ناهنجاریهای قلب، عقب ماندگی ذهنی شدید و وزن کم از علائم شایع این بیماری است که معمولا منجر به سقط در دوران جنینی یا طی دو سال نخست پس از تولد می گردد.
- سندروم پاتائو یا تریزومی 13: به علت حضور یک کروموزوم 13 اضافی ایجاد میشود. معمولا در سونوگرافی بین هفته های 20 تا 22 جنین، نشانه های بیماری قابل تشخیص است. هرچند که به کمک آزمایش غربالگری، پزشک قبل از 16 هفتگی به احتمال بروز بیماری مشکوک شده و می تواند جهت اطمینان از وجود بیماری، آزمایش کاریوتایپ در جنین را درخواست کند. بیشتر نوزادان مبتلا به این سندروم در هفته اول زندگی، جان خود را از دست میدهند. اما گاهی ممکن است تا یک سال هم زنده بمانند و در صورت ادامه زندگی معمولا دچار عقب ماندگی ذهنی شدید، مشکلات رفتاری و عمدتا صرع مقاوم به درمان شوند.
- سندروم کلاین فلتر(XXY): این بیماری فقط در جنس مذکر اتفاق میافتد و افراد مبتلا دارای یک کروموزوم X اضافی هستند. علائمی که معمولا به صورت مشترک در اکثر بیماران مشاهده می شود، شامل کاهش حجم عضلات، کاهش تستسترون، کاهش موهای بدن و صورت و همچنین بزرگ شدن بافت پستان است. یکی از اصلی ترین مشکلاتی که مبتلایان به این بیماری درگیر آن میباشند، موضوع ناباروری است.
- سندروم ترنر(X0): سندروم ترنر بعد از سندرم داون شایعترین اختلال کروموزومی است که فقط در جنس مونث رخ میدهد. این بیماری در نتیجه از دست رفتن یا آسیب دیدن یک کروموزوم X ایجاد می شود. کوتاهی قد، مشکلات قلبی و فقدان تخمدان از مهمترین ویژگی های ابتلا به این سندروم است. به طور کلی ۹۸٪ از تمام جنینهای مبتلا به این سندروم، بهطور خود به خودی سقط میشوند، هر چند که انجام آزمایش کاریوتایپ جنین در دوران بارداری به راحتی این بیماری را تشخیص می دهد. زنان متولد شده مبتلا به سندروم ترنر اغلب کوتاه قد و نازا بوده و همچنین آمنوره اولیه دارند.
- لوسمی مزمن میلوئیدی: شامل جا به جایی یا ترانسلوکاسیون بین کروموزوم های 9 و 22 می باشد که در اثر آن مغز استخوان و گلبول های خون تحت تاثیر قرار میگیرند. در این بیماری با توجه به اختلال بیش از حد در تولید یک رده از سلول های گلبول های سفید اختلالات متعددی برای بیمار در زمینه سلامتی ایجاد می گردد.
با افتخار به اطلاع میرساند که آزمایشگاه پاتوبیولوژی و ژنتیک آینده در حال حاضر امکان ارائه خدمات در زمینه آزمایش کاریوتایپ (Karyotyping test) بر روی نمونه های خون، مایع آمنیون (آمنیوسنتز)، پرزهای جفتی (CVS)، فیبروبلاست های برداشت شده از بیوپسی پوست و مغز استخوان را دارا میباشد.
جهت کسب اطلاعات بیشتر، لطفا با بخش سیتوژنتیک آزمایشگاه آینده تماس حاصل فرمایید.